• Dr.habil. Málly Judit Ph.D.

  neurológus főorvos, rehabilitátor, klinikai farmakológus, egyetemi magántanár

  Rendelés:Neuro Rehabilitáció Sopron, Major-köz 3
  Fax:99-510-129 Mobil: 20-392-0031,
  E-mail: dr.habil.mallyjudit(kukac)gmail.com

 • Neuro-MS / D

  Magas intenzitású stimulátort (rTMS)
 • SZOLGÁLTATÁSOK

  Rendelés:Neuro Rehabilitáció Sopron, Major-köz 3
  Fax:99-510-129 Mobil: 20-392-0031,
  E-mail: dr.habil.mallyjudit(kukac)gmail.com

Tájékoztató

 Tájékoztató a soproni Neurorehabilitációs Intézetben folyó gyógyító munkáról

 A neurorehabilitáció egy komplex folyamat, mely többféle módszer együttes alkalmazását teszi szükségessé, hogy a központi idegrendszer valamely betegségében szenvedő egyén visszanyerje önellátását és esetleg munkaképessé váljon. Minden módszerrel tüneteket kezelünk, nem az etiológiai okot.

Intézetünkben a központi idegrendszernek (agy, gerincvelő) kétfajta ingerlését vezettük be, amit napi több órában célzott mozgásterápia és masszázs egészít ki.

 

Miért fontos az idegrendszer stimulációja?

Ha az agy sérül trauma, gyulladás, keringési elégtelenség (stroke) következtében megjelennek a neurológiai tünetek bénulás, beszédzavar, nyelészavar, memória zavar, meglassult mozgás, meglassult gondolkodás, csökkent figyelmi funkció, az új dolgok megtanulásának képtelensége, depressziós hangulat. Mindezen funkciók különböző agyterületekhez, esetenként egyszerre többhöz is kötődnek. Koraszülött csecsemők esetén hasonló tüneteket lehet észlelni. Az agy plasztikus, képlékeny mondjuk ma és a sérülés környezetében levő agyterület vagy a másik ép agyfélteke átveszi a funkciót. Ezt tudjuk elősegíteni a repetitive transcranialis mágnes stimulációval (rTMS) és a transcranialis direkt current stimulációval (tDCS).

 

Új multifunkcionális gép

 

 

Alacsony frekvenciás ingerlés 

         

 

Magas frekvenciás ingerlés    

 

 

tDCS stimuláció

 

 Ezen stimulációs eljárások az agykéreg különböző területei felett alkalmazhatók a különböző tüneteknek megfelelően, de hatásuk soha nem lokális, hanem a másodperc tört része alatt tovaterjed a stimuláció a mélyebb agyrétegek vagy ellenoldali agyfélteke felé. Bár a két módszer eltér egymástól az elsődleges hatásmechanizmusában, de mindkettő az agy regenerációját hozza létre és együttes alkalmazásuk során hatásuk összeadódhat. Ma már nincs olyan idegrendszeri megbetegedés, melyre ne lennének nemzetközi összehasonlító vizsgálatok, publikációk. Egyöntetű megállapítás, hogy az ingerlésnek több napon át kell tartania, hatása több hét után jelentkezik és hónapokig fenntartható. A kedvezőbb hatás elérése érdekében ismételni kell. Az alacsony frekvenciás kezelésnek nem ismert mellékhatása. 20 évvel ezelőtt, amikor elkezdődtek a vizsgálatok, a legnagyobb félelem az epilepszia volt, de azóta több ezres beteganyag kezelése alapján mondhatjuk, hogy a félelem alaptalan volt.

 

Miért fontos az intenzív mozgásterápia?

A leghétköznapibb válasz, hogy az izmainkat megerősítsük, ami a különböző betegségekben már nem teljesen igaz. A célzott mozgás indirekt módon fejleszti az agy plaszticitását, a mozgatott végtag reprezentációja az agykérgen megnő. Ezért javasoljuk az ép oldal rögzítését és a béna végtag forszírozott mozgatását például, ha minimalis az aktív mozgás a végtagban, akkor felkötve végzett rajzolás, célzottan pontok összekötése. Ez csak egy példa arra, hogy rehabilitációs tevékenységünkkel az aktív mozgatást helyezzük előnybe az agy plaszticitásának fejlesztése érdekében. Ehhez alkalmazzuk a függesztőrácsokat, ahol gyógytornásszal tudnak egyéni tornát végezni. Nagy hangsúlyt fektetünk a koordinatiós gyakorlatokra, akár két korlát között felfüggesztve, hogy a tartási instabilitást javítsuk. A ritmikus gyakorlatok oldják a parkinzonos merevséget, mozgásmeglassulást. Számtalan eszközünk segíti a cél elérését, a jobb funkcionális állapotot. Hangsúlyozni szeretném, hogy a 20 perces torna nagyon kevés, ezért munkatársaim délelőtt délután tartják a foglalkozásokat, hogy 2-3 órán át tudjuk mozgatni a vendégeinket. Az intenzív mozgásterápiának hatása van a szellemi teljesítőképességre is. Speciális gátizomtorna, vibrációs kezelés és az agy mozgató kérgének ingerlésével kezeljük a vizeletcsepegés, stressz incontinenciát vagy egyéb okból kialakult vizelettartási nehézséget.

A teljesség igénye nélkül szeretném kiemelni, hogy alkalmazzuk a vibrációkezelést (Galileo), Motomed teljesítményt mérő kerékpárt. Flovin csúszkát, elektromos állítógépet, a gyerekek Huple félgömbben való forgatását, futógépet, ami fölé felfüggesztjük az egyensúlyát még meg nem tartó személyt, elliptikus trainert, aerostep párnákat.

 

Masszázs

Már az emberszabású majmoknál is van élvezetet létrehozó masszázs, csak ott kurkászásnak nevezik. Tehát a masszázs az emberiséggel egyidős. Nemcsak egy kellemes élményt nyújt, ellazulást, de a húzások (trakciók) révén a zsugorodott izmokat, inakat segíti helyreállítani, előkészíteni a mozgásterápiára. Nagyfokban csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izületek jobb mozgását. A hozzátartozók is részt vehetnek rajta.

Elhelyezés

Két ágyas, fürdőszobás szobáink akadálymentesek. Ha az önellátásában akadályozott valaki, akkor hozzátartozóval együtt kell jönni, aki az ápolást végzi. A hozzátartozó részt vehet a tornákon és elsajátíthatja a beteg mozgatását. Szobáinkban hűtő, vízforraló, törölköző, WC papír, papírtörlő van. Közös, jól felszerelt teakonyha van, ahol mikrókkal biztosítja az ételmelegítést. Az ételt meg lehet rendelni vasárnap.

OTP SZÉP kártya elfogadóhely vagyunk.

A Neurorehabilitáció Sopron, Major-köz 3 alatt működik. Vasárnap 9 órakor van a betegvizsgálat és délután az első rTMS kezelés. Az utolsó rTMS kezelés szombat reggel van. Hétfőtől péntekig naponta kétszer van rTMS kezelés és öt alkalommal 20 percen át tDCS kezelés. Gyerekgyógyász neurológus vizsgálja meg hétfőn a gyerekeket.

Az rTMS és tDCS Sopronban végzem, ahol minden tevékenységért felelősséget vállalok. Egyéb helyeken végzett rTMS kezelések tőlem függetlenek, azokért felelősséget nem vállalok.

A csepeli rendeléshez sem anyagilag sem szakmailag nem volt, nincs közöm, sőt mélyen elhatárolódom tőle. Évek óta a név választással, a honlapom elbirtoklásával azt a látszatot keltik, hogy része vagyok a rendelésüknek, mely hamis , megtévesztő.

 

Bejelentkezés: telefon: +36203920031, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                                                                                           

Sopron, 2016. február 6.

 

Dr.habil. Málly Judit Ph.D.

Neurológus főorvos

Egyetemi magántanár