Általános áttekintés Gerincoszlopunk csigolyákból épül fel, melyek anyaga csontszövet. A csigolyák között vannak a porckorongok, melyeket rugalmas anyag, a pulpa alkot. Ezt veszi körbe egy szilárdabb kötőszövetes szalag, a tok, az annulus.

Erős fizikai munkára, hirtelen csavaró mozdulatra ez a kötőszövetes tok átszakad és a rugalmas pulpa kifolyik, rá az ideggyökre. Ez okozza az ágyéki szakaszon az alsó végtagba vagy, ha nyakon van, a karokba sugárzó fájdalmat, esetleg egyes izomcsoportok bénulását, zsibbadásokat. A vegetatív zavar (vizelet, széklet elfolyás, indítási nehézség) a legveszélyesebb tünet lehet.

Számtalan fizikóterápiás (elektromos) eljárás ismert, amik általában hőhatáson alapulnak. A fizioterápia a mozgásterápiát jelenti, amik nyújtásos gyakorlatokból állnak. Ez utóbbiak hosszú idő után hatásosak lehetnek, bár a bénulás általában nem változik. A műtét, azaz a gyök felszabadítása gyorsan csökkenti a fájdalmat, a bénulás lassan javulhat. A hegesedések miatt évek múlva kiújulhat a fájdalom.

Véletlen megfigyelés során jöttünk rá, hogy az ágyéki gyökök transcranialis mágnes stimulációval (rTMS) ingerelve egy héten keresztül naponta több alkalommal a fájdalmat megszűnteti és a bénulás lassan javul. Így elkerülhető a műtét. Bár a discus hernia ott marad, de megszűnik a fájdalom és a bénulás is. Ez nagyon nagy eredmény, hogy műtéti megoldás nélkül tudjuk gyógyítani a porckorongsérvet.