Gerincvelő-sérülés

A transcranialis mágnes stimuláció a gerincvelő sérülést követően kialakult állapotban

 

A nyaki gerincvelősérülésnél mind a négy végtag bénulása, míg a a háti, felső ágyéki gerincvelősérüléseknél mindkét alsó végtag bénulása alakul ki a széklet, a vizelet, a nemi dysfunkció zavarával együtt. Ha a gerincvelő sérülés nem teljes, van motoros átvezetés az agykéreg és motoneuronok között, akkor  van esély a lassú javulásra.

 A transcranialis mágnes stimulátor a másodperc tört részéig olyan nagy térerejű változó elektromágneses teret létesít, ami áramot indukál az idegrendszerben, mint vezető szövetben. Ha a sérülés helye fölött kiváltható a béna végtagban az izommozgás transcranialis mágnes stimulációval (TMS), akkor az átvezetés a sérülés magasságában biztos. Ha nem váltható ki az izommozgás, vagy esetleg bizonytalan áramütésszerű érzés sem észlelhető, akkor a harántlézió teljes.

 Nemcsak a motoros pálya épségének diagnisztizálására lehet használni a TMS stimulációt, hanem terápiára is. A motoros kéreg , a lézió helye feletti terület ingerlése együttesen az ágyéki gerincvelői ideggyökökkel az aktív mozgás beindulását segíti elő a béna végtagokban. 

Állatkísérletes adatok bizonyítják, hogy pályaújdonképződést hoz létre a folyamatos TMS stimuláció. Az aktív izommozgás kialakulása már lehetőséget teremt arra, hogy folyamatos gyakorlással az izom megerősödjön és funkcionálisan használhatóvá váljon járásra. 

Irodalom:

 

1.      Poirrier A, Nyssen Y, Scholtes F, Multon S, Rinkin C, Weber G, Bouthy D, Brook G, Franzen R, Schoenen J. Repetitive transcranial magnetic stimulation improves open field locomotor recovery after low but not high thoracic spinal cord compression-injury in adult rats. J Neurosci Res 2004, 75, 253-261.

 

2.      Málly J. Transcraniális mágnes stimuláció (TMS) a diagnosztikában, az agy fiziológiai kutatásában és a neuropsychiatriai betegségek kezelésében. 2004. Pécs Egyetemi jegyzet.