A függőleges felfüggesztés...

A függőleges felfüggesztés előnyei és a mozgásfejlődést felgyorsító hatása.

A Neurorehabilitáción már mindenki találkozott függesztőráccsal, ahol vízszintesen, hason, oldalt felfüggesztettük a vendégeinket és segítettük gyógytornásszal a mozgás megindítását. Ez a szerkezet nem teszi lehetővé a függőleges pozícióban való felfüggesztést és mozgásgyakorlást.

Ezért megalkottunk egy szerkezetet, ami lehetővé teszi a függőleges, antigravitációs felfüggesztést. A felfüggesztés balesetmentesen biztosítja a járás gyakorlását, az egyensúly felvételét és megtartását a függőleges helyzetben. Megtanul állni és felvenni az egyensúlyát, hisz itt nincs kitámasztva, mint az állítógépben és nincs bot sem a kezében, de mégis biztonságban van. Sokan mondják, hát én már tudok járni akkor, minek gyakoroljak felfüggesztve. Látszólag igaz. De meg tud-e fordulni önállóan, bot nélkül tud –e járni, ha valaki meglöki fel tudja-e venni az egyensúlyát vagy elesik. A válasz sokszor nem tudom. Egyértelműen alkalmas az ataxiások számára, a fél oldali bénulást szenvedők számára, a gyerekek számára. Jelenleg a rendszerünk nem alkalmas a gerincvelősérültek számára, de dolgozunk ezen.

Mit is tud ez a rendszer?

A felfüggesztés mobilisan lehetőséget biztosít a függőleges testhelyzet megtartására. Ehhez egyéni izomerő kell, kicsit imbolyog az egyén, de a saját izomerejével kényszerül megtartania magát. Hétfőtől péntekig egyre jobban. Én nem értek egyet azokkal a rendszerekkel, melyek merev orthesis formájában megtartják a törzset és nem engedik a saját izomerőt érvényesülni, fejleszteni. Ha levesszük az orthesist, a törzset megtartó gumis szerkezetet, akkor kártyavárként omlik össze a test, a törzs és nem képes tovább megtartani önmagát. Ehhez kell a mi rendszerünk. Itt a saját izomerőt fejlesztjük, ami hosszútávon biztosítja a mozgást a járáshoz, a törzs megtartásához. A bot használata a gerinc ferdüléséhez vezet és a béna végtagot nem terhelik a pacienseink megfelelően. Ezt felkötés nélkül nagyon nehéz megtanítani. Az egyensúly felvétele az életet jelenti bizonyos szituációkban. Gondoljunk arra, hogy valaki a járdaszegélyen áll és elmegy egy autó, oda figyel és elveszti az egyensúlyát és elesik. A figyelemmegosztás és egyensúly gyakorlása különösen fontos még azoknál is, akik tudnak járni. Erre alkalmas a mi rendszerünk.

Gyerekeknél délelőtt, délután 15 perc a függesztőrácsos tornába beillesztve. Felnőtteknél felváltva egyik nap délelőtt, másik nap délután a függesztőrácsos tornába beillesztve zajlik a használata napi ½ órában.

Az eszköz használatáért 15 ezer Ft-ot kérünk egy hétre.

Videó demonstráció

viac informácií