Miért fontos...

Miért fontos a koponyán keresztül az agy ingerlése a bénulások, beszéd nehezítettség és a migrénes fejfájás esetében?

Látszólag semmi kapcsolat nincs a felvetett tünetek, betegségek között. Egy valami mégis közös az, hogy az agy betegségei, melyeket nem lehet a kéz mozgatásával vagy logopédiai leckékkel, egyszerű fájdalomcsillapítókkal megoldani. Egy megoldás van, a koponyán kívülről ingerelni kell az agy azon területeit, melyek részt vesznek a funkció kialakításában.

Hogy tehetjük ezt meg?

Kétfajta ingerlési mód terjedt el a világban a repetitive transcranialis mágnes stimuláció (rTMS) és a transcranialis dirrect current stimulation (tDCS).

Vajon mit rejtenek ezen hosszú szavak?

A rTMS a változó elektromágneses  tér olyan erős, ami áramindukciót tud létrehozni az idegrendszerben és végigfut az akciós potenciás, azaz az ideg ingerületbe kerül. Olyan ez, mint egy rádióhullám, ami áthatol a legvastagabb falon is, azaz ebben az esetben a koponyacsonton vagy gerincoszlopon. Direkt tudja ingerelni az agykéreg  különböző területeit, amely ingerületek azonnal szétterjednek az agy különböző mélységeibe vagy az ellenoldali féltekére. A tDCS, ami direkt árammal működik, alacsony áramerősséggel, megváltoztatja az idegsejtek membránjának polarizációját. Bár a két ingerlésnek különböző az elsődleges hatásmechanizmusa a végső hatás az, hogy az idegrendszer regenerációját elősegítő hormont termelnek és fokozzák a kamrák alatti területről az őssejtek termelődését és differenciálódását a megfelelő sejtekké a sérülés helyén.

Tehát akkor térjünk vissza az ingerlésre. Mivel ingereljünk? Milyen betegségben?

Mindkét ingerlést együttesen be kell vetni a központi idegrendszeri betegségekben.  A legújabb irodalmi adatok alapján a beszédelindításában a tDCS fontos szerepet kap. Fontos ez a koraszülöttek sérüléseinél, ahol nem indul el a beszéd még évek hosszú során át sem vagy azoknál a felnőtteknél, kik elvesztik a beszédképességüket stroke miatt. A tDCS ingerlés hatására felgyorsul a javulás és a kisgyerek ugyan úgy, mint egészséges társai először több hangot ad ki, gagyogni majd gügyögni kezd. Megformálódnak az első szavak papa, mama, baba. Az ingerlés nem helyettesíti a rendszeres foglalkozást, a kettő hatása összeadódik. Igy volt ez az 5 éves Cindy-nél is, aki a többszöri rTMS és tDCS után  fél évvel mondatokat formál, bár még erős fonációs zavarokkal. Ahogy mondanánk még csak az anyja érti a szavát.

Nagyon fontos a központi idegrendszeri sérüléssel született gyerekeknél a figyelem felkeltése. Ha nem tud figyelni mondhatunk, csinálhatunk akármit nem jut el az információ az idegrendszerbe. A homloklebeny kettős ingerlése segít ebben. A szülők első tapasztalata az ingerlést követő egy hónap elteltével, hogy a kisgyerek figyel, követ a tekintetével, reagál hangra, fényre. Ez, csak színes, fényes tárgyak mutatásával nem érhető el, ehhez át kell programozni az agyat.

A stroke után kialakult féloldali bénulásban is együtt alkalmazzuk a két stimulációt egy intenzív mozgásterápiával. Az ingerléssel elősegítjük, hogy az agy ép területei átvegyék a kiesett terület funkcióját.