A szülési sérülések tüneteit is javítja az elektromágneses kezelés

Vagy

Az elektromágneses ingerlés elindítja a javulást a szülési sérülteknél

A terhesség kilenc hónapja a legtöbb nő életének legszebb időszaka, még akkor is, ha kisebb-nagyobb kellemetlenségek kísérik. A szülés meg maga a csoda. A csodavárás eufóriájában a szülő nő nem is gondol arra, hogy a világra jövetelnek kockázatai is vannak.

Bizony. a szülés nem teljesen veszélytelen – mondja dr. Málly Judit, a soproni neurorehabilitációs központ igazgatója. Előfordul, hogy a vajúdás a szokásosnál tovább tart, de azt sem ritka, hogy a magzat elakad a szülőcsatornában, vagy a méhlepény nem működik megfelelően. Ebben a helyzetben a legnagyobb bajt a vérellátási zavar jelenti, aminek következtében nagy a valószínűsége annak, hogy megsérül a kicsi agya.

Létezik arra megbízható módszer, amellyel fel lehet mérni a csecsemő állapotát, esetleges sérülésének mértékét?

Az úgynevezett Apgar érték az, amely képet ad az újszülött állapotáról. Az orvos „pontozza” a baba színét, pulzusát, izomtónusát, légzését. Ha ez az érték alacsony, akkor ennek súlyos oxigénhiányos állapot lehet az oka. Ilyenkor gyakori akamra körüli területek oxigénhiányos károsodása, ami az idegpályák elvelőtlenedéséhez vezet. Ehhez azt kell tudni, hogy az agy idegsejtjeit zsírréteg, szaknyelven mielinhüvely veszi körül, s akkor beszélünk elvelőtlenedésről, ha ez a réteg eltűnik. Különböző neurológiai tünetek alakulhatnak ki. Gyakori, hogy a motoros pálya sérül ilyenkor a végtagok izmai merevekké válnak és a hátizomzat tónusa csökkent. A csecsemő nem tudja emelni a fejét, nem tud megfordulni esetleg összerendezetlenül „remegnek” a végtagjai.

Mennyire befolyásolja a vérellátási zavar okozta izommerevség a gyermek későbbi fejlődését?

Rendkívüli mértékben befolyásolja. Ugyanis gyerekeknél ez a fajta születési  sérülés mindig komplex, vagyis egyszerre testi és szellemi. Magyarán: ha a gyerek mozgásfejlődése lemarad, akkor ez fékezi, sőt le is állítja az értelmi fejlődést is. Ha a kicsi például nem tudja felemelni a fejét, ez komoly vizuális élménytől fosztja meg az agyat, vagyis egy nagyon fontos inger kiesik, aminek szellemi fejlődése látja kárát. Jellegzetes tünet, hogy így sérült gyerek nem tud talpra állni, hanem csak lábujjhegyre.

Korábbi beszélgetéseinkből olvasóinkat emlékezhetnek arra, hogy a soproni neurorehabilitációs központban milyen sikerrel kezelik a gerincsérüléseket, az agyi érkatasztrófa utáni állapotokat, valamint a Parkinson-kórban szenvedőket. Mivel tudná bíztatni azokat a szülőket, akiknek gyermeke szülés közben sérült meg?

Módszerünk, a hagyományos rehabilitáció és az elektromágneses terápia kombinációja. A gyerekek mozgásbeindulását, izomlazulását és figyelemkoncentrációját lényegesen tudjuk javítani. Nagyszerű munkatársaim szaktudással és türelemmel tornáztatják a kis betegeket. Például „felfüggesztik” őket, s úgy repítik őket a levegőbe. Ezzel „kényszerítik“ arra, hogy felemeljék a fejüket, tartsák a törzsüket. Azt tapasztaltuk, hogy a kezelés után jobban tudnak koncentrálni, érdeklődőbbé válnak. Persze itt is érvényes, hogy minél előbb kezdjük el a kezelést, annál jobb. Az elektromágneses kezelés (rTMS) az agy plaszticitását (képlékenységét) befolyásolja, ami egy funkcionális javulást eredményez. Gyerekeknél ez különösen hatásosan érvényesül. Óriási jelentőségű, ha a gyerek megtanul mászni, felkapaszkodni, szoba tiszta lesz és elindul a beszédje.

A hagyományos rehabilitációról mindenkinek van némi fogalma, de a módszer másik részéről, az oly sokszor emlegetett TMS  kezelésről kevesen tudnak.  Mit tud ez a készülék?

Az ingerlő készülék a másodperc tört részéig olyan nagy intenzitású változó elektromágneses teret hoz létre, amely a koponyán áthatolva (transcranialis) áramot indukál az idegrendszerben, mint vezető szövetben.  Ugyanúgy, mint a felnőttek esetében, a gyermekeknél is csökkenti az izommerevséget, ellazítja az izmokat és segít beindítani az aktív mozgást. Sajnos, az éretlen agyban gyakran alakul ki epilepsziás roham. Az intézetünkben alkalmazott alacsony frekvenciájú kezelés érezhetően csökkenti a rohamok számát.  Számtalan eszközünk van arra, hogy játékosan fejlesszük a gyerekeket. Szüleik boldogan nézik a foglalkozásokat, s a szemmel látható javulást tapasztalva nem győznek hálálkodni. Ám – mint minden betegség esetében – itt is a kezelést meg kell ismételni, hogy folyamatos javulást érjünk el. Ne gondolja senki, hogy valamiféle csodaszerről van szó. Kitartó, türelmes munkával viszont nagyon hatásos lehet a kezelés.

Őszintén szólva még az egészséges gyermeket is nehezen engedi el a szülő idegen környezetbe, hát ha még sérültről van szó…

Így van. Csakhogy mi úgy álmodtuk meg és építettük fel intézményünket, hogy legyen benne kényelmes hely mindenkinek: betegnek és hozzátartozónak egyaránt. Ne vegyék szerénytelenségnek, de a környező országokból – köztük Szlovákiából is – érkező köszönő szülői levelek azt mondatják velem, hogy helyesen tettük. Ezt igazolja az is, hogy kis pácienseink örömmel térnek vissza hozzánk.

(kovács)