Stroke és annak kezekése

A stroke, mint fogalom.

Ütést jelent. A mindennapi nyelvben agyvérzésnek mondjuk. Általában érinti a motoros és a szellemi funkciókat is.

A stroke (agyvérzés) leggyakoribb tünetei

A leggyakoribb tünete a stroke-nak a féloldali bénulás. Ez lehet vérzés vagy infarktus következménye.  Azonban az életminőséget jelentősen rontják az egyéb tünetek, mint az afázia, a közvetlen életveszélyt jelentő nyelészavar, a rehabilitációt akadályozó neglect szindróma (hanyagolás), a kialakuló szellemi hanyatlás, demencia, gyakori tünet az incontinencia vizelet csepegés vagy elfolyás.

A stroke okai

Érelzáródás, ami agyi infarctust okoz. Ez  kialakulhat embólia vagy rögösödés, érelmeszesedés talaján. A vérzés, amikor egy ér megreped vagy egy érgomolyag reped meg.

Jellegzetes tünetek

Agyvérzés utáni beszédzavar Afázia

A beszédzavart, ha a megértés akadályozott nevezzük fluens afáziának vagy régebbi nevén sensoros afáziának. Sokszor nagyothallásnak élik meg az emberek. Az már a javulás fázisa, ha mozdulatokat megért a beteg. Ebben az esetben, nagyfokban megnehezült a kommunikáció. A beszédzavar másik típusa a non-fluens afázia vagy régebbi nevén motoros afázia, amikor mindent megért az illető, de nem tudja kimondani a szavakat, vagy nem azt mondja, amit kigondolt. Ilyen esetben a tárgymegnevezés is nehezített. Az afázia kialakulását nem minden esetben kíséri a tanult olvasás elvesztése. Ha az olvasás képessége megmaradt, akkor ez nagyfokban segíti az afázia javulását. Mint minden stroke utáni tünet ez is az első három hónapban mutatja a legjobb javulást, amikor a diaskisis (toxikus ödéma) oldódása, a léziót körbevevő penumbra regenerációja segíti a tünetek javulását.

A beszéd az agy két oldaláról beidegzett. A halántéklebenyekben van a Wernicke-mező, mely a beszédmegértésben játszik fontos szerepet, míg a homloklebeny alsó tekervényének a hátsó részén a Brocka-mező helyezkedik el, mely a beszéd kifejezésében játszik döntő szerepet. Nem egy területre korlátozott a funkció, hanem beszédmozgató körben kell gondolkodnunk, ahol több agyterület vesz részt a beszédképességben, bármelyik terület sérülése vezethet afáziához, de enyhébb formában, mint a két fő területé.

A bal oldal a domináns, érdekes módon még balkezeseknél is döntő többségében. A kialakult afázia javulási folyamatában mindkét félteke ezen területei fokozott aktivitást mutatnak, ami arra utal, hogy mindkét félteke részt vesz a beszéd regenerációjában. Ha a bal félteke átveszi az irányítást a beszédben egy év után, akkor a javulás nagyfokú, ha a jobb félteke vesz rész a beszéd beidegzésében, akkor a javulás kisebb mértékű.

Az rTMS és tDCS stimuláció kezelése különböző aphasiákban

Ezen dinamikus változás ismerete teszi lehetővé, hogy akár a rTMS kezeléssel akár tDCS-val beavatkozzunk a folyamatba és elősegítsük a gyorsabb javulást. A jobb félteke beszédmozgató területeinek alacsony frekvenciás ingerlésével javítani lehet a tárgymegnevezést, a spontán beszédet, de csak több héttel vagy hónappal a kezelés után észlelhető a szignifikáns változás. Az anoddal történő tDCS ingerlésnél az anód helyezkedik el a bal félteke beszédmozgató központjai felett. A két kezelés együttes alkalmazása felgyorsítja a beszédtanulás folyamatát. Mindkettőt alkalmazzuk soproni intézetünkben.

Nyelészavar

Az agytörzs sérülése vagy kétoldali féltekei lézió esetén nyelésképtelenség alakulhat ki. Ez az életet közvetlenül veszélyezteti. A nyelésben résztvevő izmok motoros reprezentációjának kérgi területeinek ingerlése javulást hozhat a nyelésben és biztonságossá válik a nyál lenyelése is. Ez azért is fontos, mert nincs gyógyszeres kezelés a nyelészavar javítására. rTMS kezelés jól segíti a nyelészavar megszűnését.

Neglect szindróma

Hanyagolási szindrómának lehet fordítani, amikor a béna oldalról, abba az oldalba eső látótérről nem vesz tudomást a beteg. Ez nagyfokban nehezíti a béna végtagok mozgásbeindulását, rehabilitációját. A tükör előtti tornáztatás, prizmás szemüveg a hagyományos terápiás eljárások közé tartoznak.  A jobb fali lebeny rTMS ingerlése alacsony frekvenciával segít oldani a neglectet.

                                    Kezelés előtt                                      Kezelés után

Vascularis demencia

A stroke vagy ismételt stroke-kokat követően  pár hónappal lehet észlelni a szellemi hanyatlást. Szemben az Alzheimer- féle demenciával itt a hippocampus nagysága megőrzött.  Az rTMS kezelés és tDCS egyaránt segít a homloklebeny bizonyos területeinek ingerlésével (dorsolateral prefrontal area) a memória, executiv funkció javulásában. Intézetünkben az rTMS és tDCS kettős stimulációjával a figyelem felkeltése, megtartása, a gondolkodási folyamat javítása lehetséges.

Post-stroke depresszio

A post-stroke depresszió szinte elkerülhetetlen a kialakult betegség után. Metaanalizis alapján mind a magas (bal), mind az alacsony frekvenciás (jobb oldal) rTMS ingerlés a dorsolateral prefrontal cortexnek megfelelő a szorongásos depresszió csökkentésére.

Vizelettartási nehézség (incontinencia)

Gyakori panasz akár a vizeletindítási nehézség (retenció) és tartási nehézség stroke után vagy akár a nélkül.  A motoros kéreg ingerlése, a vibrációs kezelés (Galileo), intenzív gátizomtorna segít megoldani ezt a problémát.

Az agystimuláció hatásmechanizmusa

A koponyán kívüli kezelések végső hatása közös hatásmechanizmusra utal. A kezelések hatása soha nem fokális, ezért a non-szinaptikus extracellulari receptorok nagy szerepet játszanak a stimulus terjedésében (Prof Vizi E. Szilveszter). Megváltozik a gátló és excitatáros neurotransmitterek aránya, ami a tanulási folyamatot elősegíti. Megnő a Brain Derived Nerve Factor (BDNF) termelődése (idegi regenerációt elősegítő fehérje) és a progenitor sejtek ((őssejt) termelődése. Mind az rTMS mind a tDCS stimuláció az idegrendszer regenerációját segíti elő.

Agyvérzés utáni rehabilitáció

Napjainkban a stroke kezelésében mind az agy ingerlése mind a fizioterápia együttesen fontos a hatásos stroke utáni rehabilitációban. Ha egy év után történik a stroke utáni rehabilitáció, akkor különösen fontos az rTMS és tDCS stimuláció a mozgások újra indításában. Az izomerő javítása a fizioterápiával lehetséges. Amikor még csekély a mozgás ezt antigravitációs helyzetben kell végezni felfüggesztve. Ma már a robottechnikát is bevetjük, ha még nincs mozgás a végtagokban. A kettős feladatmegoldás egyaránt fejleszti a gondolkodást és motoros funkciókat. Nálunk Sopronban a Dividat az egyik legkedveltebb eszköz erre.

Az agyvérzés (stroke) következményei

Bármilyen gondos is az akut ellátás (thrombolysis, thrombectomia), alapos intenzív a rehabilitáció, ennek ellenére mozgás elmaradás, személyiségváltozás, a figyelmi funkciók csökkenése, munkamemória zavar maradhat vissza hosszú évekre.