Fájdalom szindróma és annak kezelése

Van-e olyan ember, akinek nem fájt volna valamely testrésze? Nincs. A fájdalom egy tünet, mint a láz, valami oka van. Tehát először is ki kell deríteni az okot. Mi az? Gyulladás, daganat, idegek nyomás alatt, stb ? És ha minden ki van zárva, marad a fájdalom és akkor már nem tudunk másról beszélni, mint fájdalom szindrómáról. Tehát a fájdalmat magát kell csökkenteni, kiváltó ok nélkül.

De hogyan? Vannak a különböző hatásmechanizmusú gyógyszerek, fizioterápia és az agy direkt ingerlése vagy az ideggyökök stimulálása.

A nem steroid gyulladáscsökkentők  a COX 1 és COX2 gátlók, melyek a prostaglandin anyagcserét befolyásolják. Jellemző rájuk dózisfüggően a fájdalom és a gyulladás csökkentése, lázcsillapító hatás. A prostacyclin- thromboxan A  befolyásolásával a thrombocyta aggregáció gátlást lehet elérni és ezáltal a thrombosis prevenciójában van szerepük. Mellékhatásuk a fekélyképzés.

A fizioterápia a különböző hőkezelésekkel (hideg, meleg), ultrahang, egyenáram kezeléssel (galván) és plusz gyógyszer bevitellel a bőrfelületről (iontoforésis) lokálisan tud fájdalmat csillapítani. Előnye, hogy a szisztémás keringést az iontoférésis kivételével nem érinti és ez által a gyógyszer okozta mellékhatások hiányoznak.

A központi idegrendszer direkt ingerlése lehetséges a koponyán keresztül a repetitive transcranialis mágnes stimulációval (rTMS), a durára (az agy kemény burka) helyezett elektródokkal és a gerincvelői hátsó gyökök ingerlésével.

A motoros kéreg ingerlése és annak pályakapcsolatai a fájdalmat csökkentik. Ezt el lehet érni egy non-invazív eljárással az rTMS ingerléssel több napon át megismételve. Az ingerlés hatása több hónapon át tarthat.  A motoros kéreg fölé helyezett elektródákkal és a bőr alá helyezett ingerlővel már tartósan lehet a fájdalommentes periódust fenntartani. Veszélyei a fertőzés, vérzés, az ingerlő elektródák „elkúszása” az ingerlés helyéről. Szakmai javaslat, hogy először az rTMS kezelést érdemes megcsinálni, amennyiben ez hatásos, akkor esetleg a koponya megnyitásával az elektródák felhelyezése a motoros kéreg fölé segíthet tartósan.

Az rTMS több napon át megismételt ingerlése a motoros kéreg felett vagy egyéb kérgi terület felett a fájdalmat mérsékli vagy szünteti meg, de a kiváltó okot nem.