Többféle etiológiájú kórkép tartozik a Parkinson-kór és parkinson szindrómával jelöl betegségek közé.

Tünetek

Jellemzői a motoros tünetek és nem motoros tünetek. Attól függően, hogy mivel kezdődik a kórkép, melyik tünet dominál változhat a diagnózis is.

Jellegzetes tünetei közé tartozik a féloldali nyugalmi tremor, mozgásmeglassulás, izommerevség (rigiditás, fogaskeréktünet), tartási instabilitás (szédülésként élik meg), fokozott verítékezés, nyálzás, a cselekvéssor megtervezésének a meglassulása (exekutiv funkció) vagy zavara, depresszió, alvászavar, meglassult bélműködés, nyelészavar, szemmozgás zavar. Általában a képalkotó vizsgálatok negatívak.

Dopamin terápia és mellékhatásai

Számtalan neurotranszmitter változik Parkinson-kórban, de a striatumban csökkenő dopamint tartják a tünetek fő okozójának.

Mai napig az ”arany terápiája” a Parkinson-kórnak a dopa szubsztitucio. Többféle néven kapható Magyarországon is. Az egyenletes koncentrációt elérő, alacsonyan tartott gyógyszerszint biztosítja a hosszú távú jólétet. A mellékhatások megjelenése ugyan úgy rontja az életminőséget, mint a parkinzonos tünetek. A dyskinezis (csavaró jellegű, dobáló túlmozgás), hallucináció, hirtelen kialakuló állapotváltozások, kontrollálatlan  megmerevedések mind a gyógyszer mellékhatásai. Ezért keresni kellett egy olyan kezelési módot, mely közvetlenül az agyat ingerli és nincsenek gyógyszer túladagolási tünetei.

Repetitive transcranialis mágnes stimuláció (rTMS)

A 90-es évek végén kezdtem el a világon elsőként a repetitive transcranialis mágnes stimulációt (rTMS) Parkinson-kórban. A 2000-es évek közepén más kutatóhelyek is megismételték a vizsgálataimat és hasonlóan kedvező eredményre jutottak. A kezelés alapja, hogy megváltozik az agykérgen belüli idegkapcsolatok ingerelhetősége, amit az rTMS kezeléssel lehet helyreállítani. Ugyanakkor a striátumban fokozza a dopamin elválasztást. Az ingerlésnek legalább 7 napon át kell tartania, többször megismételve a nap folyamán. Hatása lassan alakul ki, több hetet is igénybe vehet, de hónapokig fennmarad az elért eredmény. Tüneti hatása, hogy gyorsul a mozgás, csökken a nyugalmi tremor. A dopa-szubsztitucio okozta dyskinezist csökkenti. Egyszerre több tünet is befolyásolható például a mozgásmeglassulás és depresszió vagy memória estleg a cselekvés tervezésének a folyamata (executiv funkció). Évente két alkalommal megismételve a betegség romlása lelassul a csak gyógyszeres csoporthoz képest. A hosszú távú hatás kialakulásában szerepet játszik az agy regenerációjában részt vevő fehérje fokozott termelődése (BDNF) és a progenitor sejtek fokozott képződése a subventricularis zónában, melyek a striatumba vándorolnak. Ezen őssejtek 17-thyrosinhydroxilas enzimet expresszálnak, mely a rate limiting enzime a dopamin termelődésének. Ha ezen állatkísérletes adatok emberben is igazak, akkor az rTMS kezelés, oki kezelése is lehet a Parkinson-kórnak.  A rendszeresen megismételt rTMS kezelés mellett alacsony szinten tartható a dopa szubsztitucio, megnyúlik az on fázis és csökken az off periódus. Pár hónapra az on –off hirtelen változásai lassabban lecsengő, kiszámíthatóbb gyógyszerhatást eredményeznek. Fontos tudni, hogy az alap gyógyszerelést, a dopa szubsztituciót fenn kell tartani, de lassabban szükséges a dózis emelése, ami csökkenti a mellékhatások kialakulását.

Az rTMS terápia nem csodaszer, de rendszeres alkalmazása egy jobb életminőséget biztosít.